Voňavé a sladké

Fialky, nebo také se jim říká violky, jsou skutečně voňavý skvostem. To se při nadechnutí omamné vůně mnohdy i hlava pěkně zatočí. Přirozeně patří mezi první jarní květinky, které nás potěší svým půvabem. Jakmile se přiblíží duben, je čas se porozhlédnout po okolí, možná již některé z nich uvidíme. Potom si můžeme pár kvítků natrhat a to nejen pro potěšení, že zima nám dá konečně sbohem, ale také jsou vhodné do kuchyně, což již mnoho hospodyněk ani netuší. Ne do parfémů, ačkoliv i tam se hodí, ale pro přímou konzumaci. Ještě, že to nevěděla macecha, když poslala Marušku ke dvanácti měsíčkům, to by chudinka musela přinést pořádnou nůši.fialky v dezertech

Tvoříme hotovou delikatesu

Fialky sbíráme rozhodně dál od civilizace, silnice, zkrátka tam, kde nebudou nijak znečištěné. Nasbíráme je pěkně se stonky, jelikož i ty nakonec využijeme. Kvítka doma lehce opláchneme vodou a necháme usušit. Připravíme si 2 bílky, které našleháme tak zlehounka, aby se neutvořily bublinky. Tentokrát se bez cukru neobejdeme, tak si do misky dáme cukr krupici, je jemnější. Do pinzety uchopíme kvítek, namočíme do bílku a následně do cukru. Kdo přece jenom má respekt k bílkům, tak může kvítky namočit do svařené cukrové vody. Takto obalené skvosty rozložme na podložku a necháme zaschnout. Dají se uložit do uzavíratelné dózy a uskladnit tak na 10 dnů do lednice. Nebo rovnou použít jako dekorace na poháry, zákusky atd. Chutnají skvěle.květy fialek

Stonky se nevyhazují

Kvítky své využití našly a stonky se opatrně ustřihávají, nicméně, teď je čas na jejich zpracování. Mají léčebný účinek a to, že pomáhají odkašlávat. Obsahují totiž látky, která se dá připodobnit acylpyrinu. Dá se z nich uvařit čaj nebo si připravit sirup. Ten je velmi jednoduchý. Asi hrst oddenků, ale i s míchanými květy namočíme přes noc do půl litru převařené studené vody, druhý den přidáme cukr krystal nebo krupici a na mírném ohni zahříváme, dokud se cukr nerozpustí, dále nevaříme, ale přidáme šťávu z jednoho citrónu, promícháme a přecedíme. Skleničku uzavřeme a nejlépe s ní do chladu.

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru

Další zajímavé články