Alternativní mouky

Různé ořechové, amarantové, pohankové nebo lupinové mouky jsou náhradou pro lidi, kteří trpí celiakií, protože právě neobsahují lepek. Není ovšem třeba se jim vyhýbat i v klasické kuchyni. Vaření je tak zdravější a dokonce v některých případech nevadí ani při redukci hmotnosti. Je pravdou, že se musíme vydat do sekce se zdravou výživou a také počítat s trochu větší investicí. Nevyplatí se ji ani nijak dlouho skladovat, jelikož některé druhy výrazně zhořknou, to dělá například jáhlová mouka. Nicméně jsou tyto mouky běžně dostupné a my se na některé druhy podíváme blíže, než se vydáme na nákupy.hromádka mouky
Amarantová mouka
Její charakteristická vlastnost je, že chutná po oříškách a připomíná lískové ořechy. Stačí přidat menší množství do moučníků a hned máme vykouzlený zákusek. Kombinaci můžeme využít v běžné kuchyni pro zdravé jedince, kdy vytvoříme zhruba podíl nejméně 1:3, kdy přirozeně více bude klasické mouky. Skvěle se s ní zahušťuje, protože nedělá žádné hrudky, takže se dá sypat rovnou do hrnce. Je vhodná při hubnutí, ale i například pro cukrovkáře. Upřednostnit bychom ji měli do moučníků z třeného těsta, bešamelu či bílých omáček, ovocných nákupů nebo obilninových kaší.pohanka
Pohanková mouka
Když je hladká, tak je skvělá na zahušťování omáček nebo výpeků. Má totiž neskutečnou vlastnost přijmout a zesílit chuť pokrmu, aniž by mu přidala moučnatý nádech. Nemusí se ani dlouho vařit, jako klasická pšeničná mouka. Tady pozor, protože přece jenom trochu hrudkovatí a tak neuděláme chybu, když ji rozmícháme s trochou vody a vlijeme do pokrmu. Je skvělá do gulášů nebo hutných masových pokrmů, dušené zeleniny, bešamelu, který použijeme na nákypy a dokonce je skvělá do houbových specialit.
Existují další typy bezlepkových surovin, z kterých se poté běžně peče klasické pečivo, dělají zákusky nebo i knedlíky. Možností je skutečně mnoho a záleží i na kuchařské dovednosti.

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru

Další zajímavé články