Zázrak jménem quinoa

Co to vlastně ona quinoa nebo také merlík čilský je zač? Jedná se o rostlinu, která pochází z Jižní Ameriky. Sklízí se z ní semínka, ze kterých se následně umele mouka. Je přirozeně bezlepkovou pseudoobilovinou, která se díky obsahu živin právem řadí mezi superpotraviny.  Nadchne vás také svoji jednoduchou a rychlou přípravou i lehkou stravitelností.
Quinoa a její podoby
Existují hned 3 podoby – bílá, červená a černá quinoa. Bílá má nejnižší kalorickou hodnotu a více vlákniny, červená zase více bílkovin a méně tuků. Černá quinoa obsahuje lithium a je skvělá pro kombinaci se sladkými chutěmi.

kuskus

OBSAH ŽIVIN
Quinoa je bohatá na cenné a důležité antioxidanty a bílkoviny. Mimo to obsahuje také kyselinu listovou, hořčík, fosfor, zinek, draslík, železo, měď, vitamíny skupiny B, vitamín E a vápník.
Zařaďte ji pravidelně do vašeho jídelníčku a rozhodně nebudete této vaší volby litovat.
Konzumace quinoy vám přinese spoustu zdravotních benefitů a léčivých účinků. Tato neuvěřitelně výživná superpotravina dokonale zpestří váš jídelníček. Dopřejte si toto zdraví na talíři.
Účinky na zdraví
·          prospívá metabolismu
·          je ideální pro hubnutí
·          dodává energii
·          podporuje růst svalové hmoty
·          působí pozitivně na trávicí systém
·          snižuje krevní tlak
·          pomáhá na migrény
·          podporuje krásu a vitalitu
·          zlepšuje zdravotní stav a fyzickou kondici
·          působí blahodárně při infekci močových cest

zdravá výživa

Použití v kuchyni
Quinou využijete při přípravě nejrůznějších pokrmů. Skvěle se hodí nejen jako příloha, ale také do salátů, polévek nebo do rizota. Dá se také zapéct v troubě s masem, zeleninou nebo sýrem. Oceníte ji také při zahušťování omáček. Fantazii se v tomto ohledu meze nekladou.
Pozor ovšem na to, že před použitím je nutné quinou důkladně opláchnout, a to z toho důvodu, že na jejím povrchu se vyskytuje látka zvaná saponin.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru

Další zajímavé články