Jablka nejen jako pochutina

Jablíčka jsou velmi zdravým ovocem, obzvláště pokud si je můžeme vypěstovat na zahrádce bez nežádoucích chemických postřiků. Když nevlastníme ovocný sad, koupíme je v obchodě a pokud vám můžeme doporučit, sáhněte po českých. Jsou pěstovaná v našich podmínkách a jsou ovocem, které bohatě využívali naši předkové, protože moc dobře věděli, jak jsou zdravá. Stará pověra – jedno jablko denně před spaním – má také něco do sebe. Zatím co tělo odpočívá a spí, jablíčko pohlcuje nezdravé látky v těle. Toto ovoce obsahuje důležitý vitamín C a ostatní látky, které jsou nezbytné pro naše tělo jako jsou železo, zinek, křemík, měď, draslík a hořčík.

zelené jablko plné vitamínů

Obsahují i tolik dnes zmiňované antioxidanty, které nás chrání před vlivem volných radikálů, jenž napadají zdravé buňky a přitom krom jiného spouští oxidační proces, který je poškozuje. A oxidace je považována za hlavní důvod stárnutí. Naopak v jablku najdete přímo elixír mládí. Je neskutečné, co takové kulaté jablíčko dovede! Obsahuje pektin, který váže tuky a cholesterol v žaludku a dopomáhá k jeho vylučování. Stejně tak působí příznivě na činnost našich střev. Kdo pravidelně konzumuje jablka, netrpí nepříjemnou zácpou. Ony totiž působí jak na průjem, tak na zácpu. Jejich význam a použití je prostě neuvěřitelné! Tyto plody dobře poslouží i k jiným účelům a tady pro vás máme pár tipů a rad, jak je dále využít:

jablko na stromě v ovocném sadu

  • Rozkrojené ho vložte do plechové či umělohmotné dózy k vánočnímu čerstvě upečenému cukroví a cukrovíčko nakrásně provlhne.
  • Vyrobte si domácí jablečný ocet, je výborný na zažívání.
  • Brambory jsou známé při použití přesolené omáčky nebo polévky. Ale jablíčka svou sladkou chutí je předčí. Povařte v přesoleném jídle očištěné čtvrtky ovoce, povařte alespoň deset minut a poté je bohužel, ale nic jiného už z nich nevytvoříte, vyhoďte. Svůj účel splnily a chutnou krmi zachránily.

Sdílet na Facebooku
Sdílet na Twitteru

Další zajímavé články